Loading

Naturalne bogactwo masłosza

Luty 2016

Naturalne bogactwo masłosza

Masło shea, obok oleju kokosowego, jest bez wątpienia najbardziej uniwersalnym naturalnym kosmetykiem. Idealnie sprawdza się, gdy jest stosowany do regeneracji, nawilżenia i natłuszczenia skóry i włosów. Nauczmy się w pełni korzystać z jego bogactwa.

 

1

Masłosz Parka, zwany też drzewem masłowym, rośnie dziko w zachodniej oraz środkowej Afryce, głównie na sawannach. Osiąga wysokość 25 m, choć z reguły nie przekracza 15. Ma skórzaste, od spodu owłosione, liście o owalnym kształcie i kremowobiałe kwiaty. Jest rośliną długowieczną, żyjącą nawet po 300 lat. Pierwszy raz zakwita w 20 roku życia, ale szczyt płodności osiąga pomiędzy 50 a 100 rokiem. Każdy osobnik owocuje co 2-3 lata. Mimo ogromnych starań, wciąż nie udaje się go udomowić i uprawiać na skalę przemysłową.

Owoce masłosza

Dla nas najcenniejsze są żółte, czasem żółtozielone, owoce, przypominające śliwki. Wewnątrz posiadają one pojedyncze, czerwonobrązowe ziarno. Owoce dojrzewają niezwykle długo, bo nawet ok. 5 miesięcy. Ich zbiór odbywa się między lipcem a grudniem. Na jedynym drzewie rośnie za każdym razem nawet 20 kg owoców, co po przetworzeniu daje zaledwie ok. 4 kg masła shea! Okres wegetacji wypada u masłosza stosunkowo wcześnie, dlatego jego owoce są dostępne już na początku pory deszczowej. W tych niezbyt przyjaznych dla ludzi obszarach świata, owoce te są przede wszystkim cennym dodatkiem do codziennego pożywienia. Dzięki nim potrawy mają charakterystyczny smak i aromat oraz dużą kaloryczność (1 kg masła ma aż 9000 kalorii!).

Jak większość rzeczy w Afryce, drzewo masłosza ma wiele zastosowań. Najbardziej popularne jest wytwarzanez owoców masło shea lub inaczej karité. Pierwsza z tych nazw wywodzi się z języka ludu Bambara, zamieszkującego Mali, i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „święte”. Nazwa ta przyjęła się głównie w Anglii. Druga, czyli karité, oznacza „życie” i pochodzi z języka ludu Wolof, zamieszkującego głównie tereny Senegalu. Z tego też powodu jest ona popularna we Francji. W naszym kraju obie te nazwy stosuje się zamiennie. Afrykanki od wieków stosują masło shea do pielęgnacji skóry i włosów. Ponoć nawet Kleopatra doceniała upiększające właściwości masła karité i systematycznie sprowadzała je do Egiptu. Europejki zwyczaj stosowania tego naturalnego kosmetyku przejęły dopiero w XIX wieku.

Pięć kwasów tłuszczowych

Masło shea z każdym rokiem zyskuje na popularności. Jego stosowaniem interesują się już nie tylko panie, ale też panowie. Z tego powodu coraz częściej dodawane jest do kosmetyków o różnorakim zastosowaniu. Szeroką linią kosmetyków z masłem shea może pochwalić się np. firma The Secret Soap Store, posiadająca w swej ofercie produkty dla mężczyzn i kobiet, m.in.: mydła, żele, szampony, kremy do rąk, kremy do twarzy, maseczki, eliksiry do ciała, hydrolat, olejki do masażu oraz peelingi do ciała i ust. Na szerokie spektrum działania masła bezpośredni wpływ ma oczywiście jego skład chemiczny. Masło Shea to głównie pięć kwasów tłuszczowych: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy i arachidowy. Prawie 90% stanowią dwa z nich, czyli stearynowy i oleinowy. To one mają bezpośredni wpływ na konsystencję masła Shea. Jeśli w maśle jest więcej kwasu stearynowego, to ma ono konsystencję stałą natomiast gdy przeważa kwas oleinowy to masło staje się bardziej płynne. Na konsystencję ma też wpływ temperatura. Gdy jest ona w granicach zbliżonych do temperatury ludzkiego ciała (od 30 do 42oC) to masło staje się płynne. Ponadto, w składzie masła karité można wyróżnić: allantoinę, alkohole trójterpenowe, witaminy E i F, prowitaminę A, katechiny oraz kwasy: galusowy, cynamonowy, linolowy, arachidowy, laurowy, lignocerynowy, linolenowy, bohenowy i mirystynowy. Masło Shea w składzie wielu kosmetyków podawane jest pod jego łacińską nazwą, czyli Butyrospermum parkii. Warto zwracać uwagę na to, na którym miejscu jest ono podawane. Gdyż im bliżej początku listy jest dany składnik tym więcej jest go w produkcie. Najlepiej stosować kosmetyki, których bazą jest właśnie masło Shea. Bez wątpienia w kosmetologii może ono doskonale zastąpić np. paraffinum liquidum, które jest olejem mineralnym otrzymywanym w procesie destylacji ropy naftowej. Jak wiadomo tworzy on na skórze nieprzenikalny dla tlenu film, który zatyka pory. Koniecznie zwracajmy jednak uwagę, czy jest ono rafinowane, czy organiczne nierafinowane. Pamiętajmy, że w procesie rafinacji usuwana jest większość składników odżywczych, antyoksydantów i witamin w związku z czym masło takie traci większość swoich właściwości.

Bogactwo zastosowań

Pięć głównych kwasów tłuszczowych wchodzących w skład masła Shea ma bezpośredni wpływ na uelastycznienie naszej skóry. Co więcej, dzięki pozostałym składnikom chemicznym jest ono naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (UV 3-4) oraz barierą chroniąca skórę przed: mrozem, wiatrem oraz patogenami. Szczególne znaczenie mają w tym przypadku kwasy galusowy i cynamonowy o działaniu antybakteryjnym, antygrzybicznym i przeciwzapalnym. Z tych powodów oraz ze względu na regeneracyjne działanie masła jest ono zalecane do pielęgnacji skóry osobom z cerą trądzikową. Systematyczne stosowanie masła Shea jako kremu pod oczy sprawi, że drobne zmarszczki ulegną wygładzeniu, a cienie i obrzęki zredukowaniu. Masło Shea przyspiesza gojenie ran, podrażnień i stanów zapalnych, a także przyczynia się do wygładzania blizn. Powinny o tym pamiętać mamy, które wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry u noworodków (odparzenia, tzw. potówki) mogą leczyć smarując je masłem lub dodając go do kąpieli. Młode mamy będą też zadowolone z łagodzącego i regeneracyjnego działania masła gdy zaczną je stosować na podrażnione karmieniem sutki. Warto też wiedzieć, że masło Shea poprzez zatrzymanie w skórze wody, wpływa na jej odpowiednie nawilżenie i zwiększenie jędrności. Zaleca się, aby kobiety w ciąży systematycznie stosowały je jako balsam do ciała, aby zapobiec powstawaniu rozstępów. Masło Sheae działa też rewelacyjnie na wygładzenie zrogowaciałej skóry na łokciach, kolanach i stopach. Ponadto, można je stosować w formie maseczki lub odżywki na suche, łamliwe i zniszczone włosy. Słowem masło Shea to panaceum na wszelkie dolegliwości skórne i problemy z włosami, które nie wywołuje reakcji alergicznych ani u dorosłych ani u dzieci.

Czy można zatem marzyć o lepszym kosmetyku? Gdyby jeszcze dało się masłosza uprawiać w doniczce na oknie i samemu wytwarzać masło, to byłoby po prostu spełnienie marzeń każdej osoby ceniącej zdrowy i naturalny tryb życia.

 

Test ten został opublikowany w magazynie Beauty Inspiration

 

okladka 1-2016